
Lina Undrum Mariussen debuterer med dikt på Oktober. Boka har fått tittelen “Finne deg der inne og hente deg ut”. Og det dreier seg om forteljing rundt to søstre med ein viss avstand i alder, men plasserte saman i geografien. Temaet blir uvanleg og utfordrande solidaritet og kjærleik. Opningsdiktet presenterer kort (men allsidig litterært) oppvekst for søstrene:
Oppvokst ved elva søstre med strøm i blodet årer i hendene båtens bredde i hoftene to sundjenter som knyter opp knuter klyver i båten og skyver ifra vi frakter hverandre over med seige tak krever ikke mynt under tunga vi handler bare med levende
Sistestrofa av dette diktet har referanse til Osamannen, ferjemannen, hos Olav H Hauge. Men så – etter presentasjonen over – skjer det noko fatalt. Og denne delen av boka, som består av enkeltdikt, syner det avgjerande; slik som side 17:
hendene mine forstår noe som jeg ennå ikke har forstått de holder glasset mot munnen din de gjør det ikke vanskelig å mate et voksent menneske de får det til å se enkelt ut å holde andres gråt i hendene de følger en oppskrift jeg ikke kan huske å ha lært hvordan kan jeg ha unngått å få med meg dette som hendene har visst om bestandig jeg legger hodet ditt fra meg og går ut i hagen, der åpner jeg ansiktet alene
Også her er Olav H.Hauge inne som allusjon (tilvising): I det å alltid ha visst om noko. Sjangeren hos Mariussen er ein heilt annan sjanger enn kreft- og dødslitteraturen i dag. Sjangeren er ein heilt annan sjanger enn den unge morslitteraturen eller son-farlitteraturen. Dette hos Undrum Mariussen er ein grenselitteratur, ein sterk grenselitteratur for oss. Sjå til dømes første avsnitt av bokas del 2:
Jeg er bygd med muskler og vilje og fett, det er ingenting spinkelt ved meg jeg betrakter mine egne rumpeballer i speilet, mine kraftige lår så bombastisk kvinnelige mot dine blå kalveaktige føtter som jeg løfter opp og varmer i fanget, jeg bærer rundt på de tyngste forestillinger, jeg bærer mat i små biter og håp i halsen så er jeg ute i skogen, der blir det helt stille i meg så står jeg på en stubbe og roper: hva skal jeg gjøre med alle skoa dine og den grønne kåpa i skapet hva skal jeg si til alle dem som venter i oss
I dette diktet er det skildringa av det kvinnelege i kropp som får ein ny dimensjon, som det er forvitneleg å merke.
Det finst ein ny unggenerasjon av forfattarar representerte ved til dømes Lina Undrum Mariussen og Ingrid Z Aanestad (gjeve ut 2 romanar), dette er forfattarar som utfordrar ved eit relativt enkelt og forteljande språk og nye eller vesentlege og kompliserte tema rundt solidaritet og kjærleik.
Ps 26/3-2012:
I går, under årsmøtet til Den norske Forfatterforening, fekk Lina Undrum Mariussen tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2011. Og forlaget hennar opplyste om at boka snart vil liggje føre i pocket-utgåve.
2 tankar om “Solidaritet i litteratur”