Kjennskap til Georg Johannesen

utgåve med to av GJs diktbøker

Forfattaren Georg Johannesen, som var fødd i 1931, døydde no 24/12 2005 i Egypt. Kort uttrykt var Georg Johannesen portalen til 1960-åra i norsk lyrikk og til norsk ny politisk venstreside. Han var ein stor analytikar. Den analytiske evna hans var både frykta og respektert.

(1) Georg Johannesen debuterte i 1957 med romanen Høst i mars om norske terroristar. To år etter kom Dikt.

(2) Sist utgjevne diktsamling av Johannesen er Ars vivendi eller de syv levemåter (1999), medan sist utgjevne essaysamling av han er EKSIL, som kom i haust – med undertittelen «Om klosterlasse og andre eksempler».

(3) 1960-åra i litteraturen var tida og tiåret for systemdikt, meiner eg. Georg Johannesen bidrog der med system-diktverket Ars moriendi eller de syv dødsmåter (1965).

(4) Systemdikt er knytta til vitskap. Georg Johannesen, liksom fleire andre framståande poetar på 1960-talet, dreiv med vitskap.

(5) Systemdiktverket Ars vivendi eller de syv dødsmåter startar med «VENTEUKE: LETTSINN (I en stor-by)». Dette er den første veka av dei sju vekene for like mange dødssynder. Og diktet for «Mandag» er Fluktforberedelse. Dette diktet (samt dei andre dikta i boka) kan lesast sjølvstendig:

 
Kommoder med åpne skuffer:
Flukt fra ulykker av begrenset omfang
Skred i en grøft og flom i et fat

Hud fant vi ikke, heller ikke klær
Hauger av begynnelser sank ned
Lampene var borte, pærene lå igjen

Det som ble funnet var foret i frakken
og det som er mellom barken og veden
den hvite hinnen mellom egget og skallet
 

Lær dette diktet utanboks, da vil du nok sjå det klårt kva vi driv med, hovudsakleg alt det vi driv med. No driv vi ikkje med ting berre i «storbyen». Og dette er i utgangspunktet ei samtidsskildring frå 1965. Likevel kallar Georg Johannesen det for «anrop» til Salvador Dali. Slikt kallar han det først etterpå – i det grundige etterordet til 1996-utgåva av diktsamlinga. Han var påverka av surrealisten sitt måleri og seier:

«(…)Selv anropte jeg i Fluktforberedelse (hva jeg først oppdaget etterpå): Salvador Dalis langbeinte og obskøne mumiekvinne med syv åpne skuffer ned langs venstre danselår.»

(6) Surrealismen for 1960-talet: Dersom vi les vidare i etterordet (på side 77), ser vi det fulle og heile sambandet mellom Georg Johannesens dikt og måleriet av Salvador Dali. Avangardismen sitt norske 1960-tal har fått – det er forklåringa – eit sterkt samband med avantgardismen sin surrealisme førti år før. Sjå her kva Georg Johannesen legg opent, og les diktet Fluktforsøk ein gong til.

(…) Salvador Dalis langstrakte mumiekvinne, med de 7 åpne skuffer ned langs venstre lår, har den brennende giraffen (som har gitt bildet tittelen), beskjedent plassert til venstre i bakgrunnen. Giraffens man står i brann. Riktignok har giraffer lange halser, men brennende nakkehår på ein fjern giraff er tross alt bare «ulykker av begrenset omfang». Giraffens nakkehår kan slukkes av «flom i et fat»? Verre ting har skjedd i en ørken: tørkekatastrofe for 20 000 år siden eller en gressbrann i år null eller første, andre og særlig tredje verdenskrig? Eksotiske dyr tilhører lastenes bestiarium som gipsete duer over en gravseng og sangsvaner med huskeknute på halsen. Kommoder er ikke utgangsdører. Kommoder er møbler. Møbler betyr det som kan flyttes. Skuffer er kvinnelige åpninger. Åpne skuffer kan være gjennomsøkt, av en flyktning, politi eller røver, eller av bråvekket eller bråvåknet person, som forsovet seg til en viktig avtale eller forsinket og for sent leter etter nøkler, pass, tog-billetter eller viktige dokumenter. Dovenskap blir panikk. (Sitat slutt)

2 tankar om “Kjennskap til Georg Johannesen”

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *