No når månaden går ut, byrjar lokalt dikta dikt om terroren å komme på trykk. Her er fire strofer (dei to første og dei to siste) frå Laila Sørensens ni strofer lange “Fredag 22. juli 2011”:
Bomben gikk av i regjeringskvartalet. På Utøya skuddene smalt. Ødeleggelser så fatale. Men aller verst, alle som falt. Hvordan kan slike ting skje i vårt land? Med lidelser, død og blod. Vi så de unge på Utøyas strand. Og terroristen på knausen stod. (....) Gatene fulle av kjærlighet, var kronprinsens klare tale. Og statsministerens verdighet. Det var raushet i alt det fatale. Den ondskap som rammet vårt lille land, må aldri få knekke oss ned. Men med kjærlighetsvåpen fra fjell til strand skal vi kjempe for frihet og fred.
Per Apelseth i Kragerø har scenerøynsle og bokutgjevingar og mange dikt om aktuelle hendingar bak seg. Han kommenterer same sak slik:
morder druknet i blomsterhav uansett påberopt motiv uansett patetiske foto av egen person med ordener og våpen forvoldes skade og død forårsakes bunnløs sorg uten risiko for eget liv av den bunnløst feige tåpen hans ettermæle må være passende blant kujoner at han oppnådde uten ære det motsatte sine intensjoner og druknet i et blomsterhav for de altfor unge døde evig minnes hver enkelt grav med roser som er røde
Det suverent mest brukte diktet i desse dagane, ved sida av Nordahl Griegs dikt, det er Ole Paus si vise. Teksten eksisterer på nettet i ulik typografi. I tillegg er visa sunge inn på YouTube. Ole Paus let diktet sitt ta utgangspunkt i uttrykket “Mitt lille land”:
Et lite sted der en håndfull fred slengt ut blant vidder og fjord Mitt lille land, der høye fjell står plantet mellom hus, og mennesker og ord. Der stillhet og drømmer gror. Som et ekko, i karrig jord. Mitt lille land, der havet stryker mildt om rygg, som kjærtegn fra kyst til kyst. Mitt lille land, der stjerner glir forbi og blir et landskap når det blir lyst, mens natten står blek og tyst.
Ps 6.september:
Terroråtaket 22. juli førte med seg, noko vi alle veit, ei rekkje svært samlande arrangement og demonstrasjonar mot. Cathrine Grøndahl skreiv eit kort dikt til avisa Klassekampen, eit dikt på berre seks ord, som eg tolkar som både inspirert av og mynta på dette norske oppkommet av engasjement:
Farvel sommer! Ingen roser var forgjeves.
Ein tanke om “Dikt om terror og verdiar”