Til hovedsiden
  Heim  >  Nytt 2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004 
 Des  Nov  Okt  Sep  Aug  Jul  Jun  Mai  Apr  Mar  Feb  Jan 

Nytt Des 2015

Lyrikk i litterære tidsskrift
Tirsdag 22.

George Mackay Brown frå Orknøyane
Mandag 14.

Mykje på eitt brett
Lørdag 12.

Økland med: Sykling i søvne
Fredag 11.

Å tenkje (Frank Eriksen)
Tirsdag 8.

Inger Elisabeth Hansen
Onsdag 2.

Debutantdagar
Tirsdag 1.

Onsdag 2. Desember 2015

Inger Elisabeth Hansen

Til det som blir Ungommens kritikarpris, er i alle fall to diktbøker nominerte, dette er bøker av Inger Elisabeth Hansen og Øyvind Rimbereid. Det vil ta tid for juryane å lese seg gjennom åtte nominerte bøker. Først i mars er jobben gjort ferdig. Tiltaket er bra: det å finne ut kva ei oppveksande slekt meiner. Her er dei åtte bøkene som er med i litteraturkonkurransen og heile opplegget for Ungdommens kritikarpris.

Først vil eg gje dykk ei enkel smaking av Inger Elisabeth Hansens bok Å resirkulere lengselen, avrenning pågår. Diktet under dreier seg om å oppfylle noe religiøst forstått. Og det blir interessant å lese det innstendige og konsentrerte som skjer gjennom gjentakinga, den innstendige gjentakinga. Slik at lesaren byrjar å fatte kva diktet rører opp i og slår fast at saka er verkeleg:


En engel er et tårn av soldater
Fritt etter Krigsrullen i DødehavsrulleneNår krigsporten åpner:
Først i slagsrekken englene
Et tårn av soldater er englene, en engel er et tårn av soldater
På tårnenes alle skjold skal erkeenglenes navn være risset
Rett skal de være risset
Navnene som gir rett
De som skal falle blir felt fordi spydet er kastet av engler
Spydene blir kastet for å felle de som er falne
Spydene kastet av engler feller de som er falne fra
Den frafalne falt fra

Fallen fra er taperen

Den som er merket, er merket

Den som er ikke
er ikkeDet som eg les inn i diktet laga for verda vår, er noko horribelt: Korleis ei religiøs tyding av krigen er, iallfall for ISIS. Generelt kan ikkje noko verdsleg lovverk som er gjeve gjennom internasjonal rett, setje seg opp imot ei religiøs tyding for dei i ISIS.

Også nominert til «Brageprisen» som einaste lyrikkbok i klassen vaksenbok skjønnlitteratur blei Inger Elisabeth Hansen! Her er så grunngjevinga til juryen for nominasjonen (sitat):
«Disse diktene setter natur i sammenheng med kultur, dagens rødlistede arter i forbindelse med historiske hendelser. Men kan poesi virkelig utsi noe om jordens økosystem og tolke naturens mange tegn? Tekstene er ofte i dialog med romantikken, og suger næring fra mange religiøse og mytiske kilder for å skaffe innsikt og for å motvirke dagens destruktive krefter. I en svært helhetlig diktsamling med store sprang mellom grenseoverskridende perspektiv og det aller minste naturvesen, holdes verket sammen av et stringent språk. Det er lavmælt, men samtidig insisterende. Dette poetiske språket formulerer bilder, korrespondanser og en fantasiflukt der spørsmålet om utgangspunkt, perspektiv og navigasjon blir påtrengende. Bilder av gamle navigasjonsinstrumenter er godt integrert i teksten, sikten og blikket er sentralt. Det er dette blikket diktsamlingen hele tiden reformulerer. Og derfor kan også denne poesiens kunnskap, fantasisprang og humor være med på å gi oss både trøst og håp».